In oktober 2024 wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen. Zowel voor politici als voor de burgers staan de zenuwen gespannen: de fusie BKZ creëert een heel nieuwe politieke situatie. De gemeenteraad zal 43 leden tellen. Politici hebben nu al de neiging om propaganda te voeren. Opdat alle kandidaten met gelijke wapens zouden kunnen vechten, is politieke propaganda gereglementeerd. Er wordt een sperperiode ingelast van ongeveer drie maanden. Hierbinnen moeten politici een zekere terughoudendheid aan de dag leggen en zeker geen gebruik maken van officiële informatiekanalen om zichzelf te promoten.
De verkiezingscampagne is ingezet…
De sperperiode ook!
Opdat de gemeenteraadsverkiezingen (13 oktober 2024) eerlijk en correct zouden verlopen, waarbij alle kandidaten onder dezelfde voorwaarden kunnen deelnemen aan de verkiezingen, zijn er een aantal voorschriften, waaraan iedereen zich moet houden. Onder meer het Lokaal en Provinciaal kiesdecreet van 8 juli 2011 (art. 194) is hierbij richtinggevend.
De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten geeft op haar site een toelichting bij de geest van deze voorschriften.
De officiële start van de verkiezingscampagne was op 1 juli 2024. De sperperiode is dus reeds begonnen en loopt tot zondag 13 oktober 2024.
Tijdens deze periode zijn bepaalde propagandamiddelen verboden of gereglementeerd.
Zo mogen er geen gadgets of geldelijke voordelen worden verstrekt.
Ook persoonlijk beloftes die na de verkiezingen zullen gerealiseerd worden kunnen niet evenals het benadrukken van bewezen diensten aan de kiezers. Het in de verf zetten van het succesvol gevoerde beleid overschrijdt eveneens de grenzen van het aanvaardbare (bvb. een brief sturen naar alle abonnees van het gemeentelijk zwembad om te benadrukken dat het dankzij de uittredende schepen is dat het zwembad vernieuwd is).
Het is ook niet de bedoeling dat het gemeentelijk infoblad gebruikt wordt als propaganda voor de zittende meerderheid.
Als algemeen principe geldt dus dat in de sperperiode er een zekere terughoudendheid moet zijn van de kandidaten bij het gebruik van propagandamiddelen en van publieke informatiekanalen.
Wat stellen we nu echter vast?
In Beveren werd half augustus een programmabrochure verspreid van de Beverse feesten ( 21-25 augustus). Deze brochure draagt zowel vooraan als achteraan het logo van de gemeente (Beveren Verbindt) en moet dus beschouwd worden als een officiële mededeling van de gemeente.
De brochure heeft bovendien twee inleidingen: de eerste is van de hand van de burgemeester (waarin de indruk wordt gewekt dat het programma wordt aangeboden door de gemeente) . De tweede inleiding is van de hand van de feitelijke schoonzoon van de burgemeester (een ander politiek deontologisch probleem), die schepen is van Evenementen en feestelijkheden. Dat is niet alleen van het goede teveel als smeermiddel om het zware programma te verwerken. Een familiaal tweespan is blijkbaar nodig om het zwaarwichtig project van de Beverse feesten op gang te trekken. Het gaat hier niet om een essentiële overheidsmededeling aan de bevolking, waarbij het optreden van de burgemeester wettelijk noodzakelijk is. Deze brochure gebruiken als persoonlijk propagandakanaal in de sperperiode is dus politiek onfatsoenlijk. Een politicus mag zichzelf niet promoten met publieke middelen. Eigenlijk is hier sprake van “oneigenlijk’ gebruik van het gemeente-logo, alsof het hier een officiële mededeling betreft.
Dat is precies wat de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten bedoelt met het ongeoorloofd aanwenden van publieke informatiemiddelen.
De gemeente Beveren is lid van de VVSG en onderschrijft dus de stellingen van deze vereniging.
HDH, 14/08/2024

Reactie plaatsen
Reacties