De milde hand van BKZ

 

Bespreking Gemeenteraad 

 

 In de allereerste gemeenteraad (GR, 14/1/2025, punt 6) werd een reglement voorgesteld over de invoering van een Gemeentelijke Administratief Sanctiesysteem (GAS-reglement) 

De discussie hierover is belangrijk omdat ze reeds van bij het begin een visie illustreert over de wijze waarop een lokale gemeenschap leefbaar kan gehouden worden. De belangrijkste punten van de discussie kunnen als volgt worden samengevat: 

  1. Inzet op Sociale Projecten: Raadslid Beernaert (Groen&Co) benadrukt het belang van sociale projecten, zoals burenbemiddeling, en pleit voor een preventieve en holistische aanpak, voordat GAS-boetes worden opgelegd.  
  2. GAS-reglement: Burgemeester Van de Vijver legt uit dat het GAS-reglement bedoeld is als een afschrikmiddel en niet als een repressief instrument. Hij benadrukt dat de GAS-ambtenaar altijd naar bemiddeling streeft voordat hij sancties oplegt. 
  3. Jeugd en GAS-boetes: Er is discussie over de minimumleeftijd voor GAS-boetes. De meerderheid wil deze op 16 jaar houden, terwijl de Vlaams Belang-fractie pleit voor een verlaagde minimumleeftijd van 14 jaar. Dit zou recentere jeugdproblemen beter kunnen aanpakken. Er mag geen straffeloosheid heersen. 
  4. Verkeersveiligheid: GAS-beleid is bedoeld om lokale problemen (zoals sluikstorten) op te lossen. Het mag echter geen verdienmodel worden (verkeersboetes). Raadslid Roskam (Vlaams Belang) pleit dan ook voor de evaluatie van de zone 30, die te ruim zijn. 
  5. Sluitingsuren voor Horeca: Er is bezorgdheid over de sluitingstijden van cafés. Sommige raadsleden vrezen dat strikte regels het ondernemerschap kunnen schaden en geen rekening houden met de uitgaanscultuur en identiteit van de dorpen. Raadslid Van Havere (Vooruit) dient derhalve een amendement in om de sluitingstijd te schrappen. Ze benadrukt ook de noodzaak van communicatie (informatie) en inspraak. 
  6. Preventie en Bemiddeling: Verschillende raadsleden (Maes (Groen) en Benali (Vooruit) benadrukken het belang van preventieve maatregelen en bemiddeling, vooral voor jongeren. Gepleit wordt voor flankerende maatregelen (zoals brugfiguren en wijkcoaches). Beboeten van kinderen is geen oplossing. Ook voor meerderjarigen zouden bemiddelingstrajecten kunnen worden opgezet om zo recidive te voorkomen. Raadslid Denert (N-VA) pleit voor vergeving in plaats van straf. 
  7. Evaluatie van het GAS-reglement: De burgemeester belooft dat er evaluaties van het GAS-reglement zullen plaatsvinden om de effectiviteit en eventuele problemen te monitoren. 
  8. Stemming en Amendementen: De stemming over het GAS-reglement resulteert in goedkeuring, met een meerderheid van 25 ja-stemmen. Amendementen van de oppositie, die de minimumleeftijd willen verlagen en sluitingsuren willen schrappen, worden verworpen. Vlaams Belang en Raadslid Denert (NVA) onthouden zich. Vooruit en Groen stemmen tegen. 

De vraag blijft hoe 3 GAS-ambtenaren (en dan nog deeltijds) de hele gemeente kunnen overschouwen. 

Schepen Claus  verduidelijkt dat er reeds heel wat gebeurt op vlak van zgn. preventieve en flankerende maatregelen. Deze horen echter niet thuis in dit reglement. 

 

GR 14/1/2025, GR 14/1/2025 Bijzondere politieverordening op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) (punt 6) - Bijzondere politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen (punt 7)